Vraag nú een gratis groepenkast check aan voor uw woning!

tuinverlichting zelf aanleggen
4 handigste tips om zelf tuinverlichting aan te leggen
2 juni 2017
Show all

Vraag nú een gratis groepenkast check aan voor uw woning!

Voorkom storingen! Laat de groepenkast in uw woonhuis nú gratis door ons checken! Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Haarlemmermeer.

Hoe veilig is de elektriciteit bij u thuis? Vraag nú een gratis groepenkast check aan voor uw woning! (Regio Haarlemmermeer)

 

Veel mensen denken dat er niks aan de hand is als de elektriciteit in huis het doet. Dat er geen problemen zijn en dat de groepenkast tip top in orde is. Maar niets is minder waar! Storingen in de groepenkast liggen op de loer. En dat kan ook in uw groepenkast zijn. In de praktijk blijkt namelijk dat er vaak dingen mis zijn waar u geen notie van heeft.

 

Waar bestaat een groepenkast uit?

Laten we is beginnen met het uitleggen waar een groepenkast allemaal uit dient te bestaan. De componenten:

 • Hoofdschakelaar: zorgt ervoor dat de groepenkast spanningsloos gemaakt wordt bij werkzaamheden of calamiteiten
 • Aardlekschakelaars: schakelt direct de spanning eraf als er door een lekstroom een gevaarlijke situatie ontstaat
 • Zekeringen of installatie automaat: zorgt ervoor dat de spanning afschakelt als er kortsluiting is of overbelasting is op een groep. Deze zijn er in verschillende waardes, maar in een woonhuis zijn ze normaal niet hoger dan 16A.

 

Een goed aangelegde groepenkast

Een goed aangelegde groepenkast

 

Wat kan er zoal mis gaan?

Aardlekschakelaars moeten bij een bepaalde lekstroom binnen een bepaalde tijd uitschakelen. Maar vaak gebeurt dit bij oudere aardlekschakelaars niet, waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. En u als bewoner weet van niets… Bij zekeringen of installatie automaten kan hetzelfde euvel optreden. Dan spreken we over overbelasting of kortsluiting. De kans op brand is groot als er kortsluiting of overbelasting is en als de zekering of installatie automaat niet reageert.

 

Ondeugdelijk aangesloten groepenkast: een gevaar!

Nu hebben we alleen nog maar gehad over componenten die niet meer goed functioneren. Maar er ontstaan ook vaak problemen in de groepenkast zelf. Denk bijvoorbeeld aan een groepenkast die ondeugdelijk is aangesloten. Ook dit kan zorgen voor kortsluiting, overbelasting en brand.

 

Even wat voorbeelden uit de praktijk:

 • Bedrading in de groepenkast is te dun waardoor de bedrading smelt.
 • Verschillende diktes van de bedrading onder hetzelfde contact aangesloten. Hierdoor maakt de dunste draad geen goede verbinding. Er kan brand ontstaan of elektrische apparatuur defect gaan.
 • Soepel draad toegepast in plaats van passief draad, waardoor brand kan ontstaan.
 • Geen aardlekschakelaars in de groepenkast toegepast, waardoor bewoners niet beveiligd zijn tegen lekstroom.
 • Verkeerde zekering waarde ten opzichte van de dikte van de bedrading.
 • Teveel apparaten op 1 groep aangesloten, waardoor een onveilige situatie ontstaat.
 • Groepenkast is niet goed afgesloten of is beschadigd, waardoor iemand per ongeluk in aanraking kan komen met spanning.
 • Teveel groepen op een aardlekschakelaar, dit mag maximaal 4 zijn.

 

Groepenkast aanleggen door MH Elektrotechniek in Nieuw Vennep
Oude groepenkast versus nieuwe groepenkast

 

Zorg voor een veilige groepenkast

Het moge duidelijk zijn dat een veilige groepenkast belangrijk is in huis. Een veilige groepenkast bestaat uit de hierboven genoemde 3 componenten: een veilige hoofdschakelaar, aardlekschakelaars en zekeringen (of installatie automaat). Maar een veilige groepenkast bestaat óók uit een aardelektrode die verbonden is met alle aardedraden van de afgaande groepen in de groepenkast. Deze aardelektrode is regelmatig in, met name, oude woningen niet aanwezig,  terwijl dit net zo belangrijk is als een veilige groepenkast.

 

Veiligheid in huis? Vraag bij ons een gratis check aan!

Woont u in de regio Haarlemmermeer? Vraag dan de gratis check van uw groepenkast aan. Wij komen bij u langs en checken de hierboven genoemde punten. U krijgt tips en adviezen en wij informeren u over de veiligheid van uw elektriciteit in huis. Zo weet u precies waar u aan toen bent. Dat is wel zo fijn voor u en uw gezin, toch?

 

Ik wil de gratis check!